Orthomoleculair uitgelegd

Home / Orthomoleculair uitgelegd

Er is een wisselwerking tussen het lichaam en hoe je je leefstijl toepast, deze vormt in zijn geheel de basis voor je gezondheid. Voeding is daar één van, maar ook voldoende beweging, je slaappatroon, jouw (on)mogelijkheid tot ontspanning zullen het verschil maken in je energiek voelen of juist futloos.
Als er door een onvolwaardige voeding, stress, tekort aan beweging een verstoring van het evenwicht plaatsvindt, ontstaat er een disbalans, wat kan leiden tot diverse klachten en uiteindelijk het ontstaan van ziekte.

Omdat je lichaam stoffen nodig heeft die het lichaam helpen opbouwen, aan te sturen of te herstellen, moet je het voorzien van de juiste energie. Dit lukt uiteraard alleen met de juiste voedingsstoffen die in voeding aanwezig zijn. In sommige gevallen is dit niet optimaal en krijg je te maken met (vage) klachten, soms zit je dan laag in je energie of zijn er andere symptomen waar we aan gaan werken.

Hoe kan je dit herstellen?

Zowel een volwaardig en gezond voedingspatroon als (tijdelijke) inname van bepaalde voedingstoffen in de vorm van (hoogwaardige) voedingssupplementen kunnen ervoor zorgen dat jouw lichaam weer voldoende energie krijgt om te functioneren zoals het moet functioneren.
 Dit leidt dan vaak ook tot herstel van andere factoren, welke de balans verstoorden.

Hoe gaat het in z’n werk
?

De behandeling start met een intakegesprek. We kijken samen naar verschillende invloeden die kunnen leiden tot jouw klachten en/of het ziektebeeld. 
Het voedingspatroon vormt de basis, maar om een volledig beeld te krijgen, kijken we samen naar de geschiedenis en verloop van de klachten. Welke factoren spelen er nog meer mee? 
Het is belangrijk de oorzaak van de klachten te achterhalen en de tijd te nemen alles op een rijtje te zetten. Vervolgens maak ik een voedingsadvies om het lichaam weer de ruimte te geven de balans te herstellen en je gezondheid te verbeteren. Het uitgewerkte plan met adviezen krijg je mee naar huis.

Aanvullend test(en)

Het kan zijn dat het nodig is om verder te onderzoeken en daarmee zal er aanvullend test(en) worden uitgevoerd, zoals ontlasting- of bloedonderzoek. Hierbij kan bijvoorbeeld de darmgezondheid nader worden onderzocht, of we kijken naar iets als voedselintolerantie(s). Ook kan er worden onderzocht of je hormonen en neurotransmitters in balans zijn, middels een bloedtest die in een gespecialiseerd lab wordt onderzocht. Misschien is er sprake van tekorten in je bloed, dit kan dan worden onderzocht en gebeurt vaak in samenwerking met je huisarts. Uiteindelijk kijken we samen welke hoogwaardige voeding(supplementen) jouw gezondheid kunnen ondersteunen, naast de voedingsadviezen die ik je geef.

Vervolgafspraak

Na ongeveer 3-4 weken plannen we een vervolgafspraak. Bij nader (lab)onderzoek zullen we de uitslag bespreken zodra deze bij mij bekend is, dan zal er een aanvullend advies volgen.
Tevens is er mogelijkheid tot tussentijds contact om te zorgen dat het nieuwe voedingspatroon in jouw leefstijl past. Daarnaast kan het zo zijn dat ik tweewekelijks van jou een statusoverzicht ontvang, die inzichtelijk maken hoe je leefstijlaanpassing geïntegreerd is en welke invloed dat heeft op jouw energie en gezondheid.