Orthomoleculair uitgelegd

Home / Orthomoleculair uitgelegd

Er is een wisselwerking tussen jouw lichaam en hoe je je leefstijl toepast, deze vormt in zijn geheel de basis voor je gezondheid. Voeding is daar één van, maar ook voldoende beweging, je slaapritme, jouw (on)mogelijkheid tot ontspanning zullen het verschil maken in je energiek voelen of juist futloos.
Als er door een onvolwaardige voeding, stress, tekort aan beweging, een verstoring van het evenwicht plaatsvindt, ontstaat er een disbalans, wat kan leiden tot diverse klachten en uiteindelijk het ontstaan van ziekte. Door aanpassingen te doen in het voedingspatroon of door middel van voedingssupplementen valt gezondheidswinst te behalen. Door verschillende oorzaken kunnen we tijdelijk meer behoefte hebben aan vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren.

Omdat je lichaam stoffen nodig heeft die het helpen opbouwen, aan te sturen of te herstellen, moet je het voorzien van de juiste energie en voeding.
In sommige gevallen lukt dit niet optimaal en krijg je te maken met (vage) klachten, soms zit je dan laag in je energie, voel je je futloos. Er is dan sprake van een klacht/oorzaak waar we aan gaan werken.

Hoe kan je dit herstellen?

Om ervoor te zorgen dat jouw lichaam weer voldoende energie krijgt en te functioneren zoals het moet, zal een aangepast, volwaardig en gezond voedingspatroon je ondersteunen bij herstel, tezamen met tijdelijke inname van bepaalde voedingstoffen in de vorm van hoogwaardige suppletie. Door dit in combinatie met een passend behandeltraject te volgen, kan het lichaam gezonder blijven of zelfs weer gezonder worden.

Orthomoleculaire therapie is een complementaire behandelwijze. De term “orthos” komt uit het Grieks en betekent: “juist”, “gezond” of “recht”. “Moleculair” staat voor molecuul. Met de term “orthomoleculair” wordt dus bedoeld dat er in de cel gebruik gemaakt wordt van zogenoemde “juiste” concentraties van voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren.

Hoe gaat het in z’n werk
?

De behandeling start met een intakegesprek. We kijken samen naar verschillende invloeden die kunnen leiden tot jouw klachten en/of ziektebeeld. 
Het voedingspatroon vormt de basis, maar om een volledig beeld te krijgen, kijken we ook naar het verloop van jouw klachten. Welke factoren spelen er nog meer mee? 
Het is belangrijk de oorzaak van de klachten te achterhalen en de tijd te nemen alles op een rijtje te zetten. Vervolgens maak ik een voedingsadvies/therapieplan om jouw lichaam weer de ruimte te geven de balans te herstellen en je gezondheid te verbeteren. Het uitgewerkte plan met adviezen krijg je uiteraard mee naar huis.

Aanvullend test(en)

De darmen betekenen veel meer voor onze gezondheid dan wij ons wellicht beseffen. Wanneer je darmen niet goed functioneren, kan dit gevolgen hebben voor hoe jij je voelt. Dit belangrijke orgaan heeft een grote invloed op je immuunsysteem. Om de bron van je klachten te vinden, kan het daarom nodig zijn je ontlasting en/of je bloed te onderzoeken. Daarvoor werk ik samen met een gespecialiseerd laboratorium. Je bloed en/of ontlasting worden zeer uitgebreid geanalyseerd waardoor veel vragen kunnen worden beantwoord. Onderzoek naar de status van jouw darmgezondheid of bijvoorbeeld naar voedselintolerantie(s) zijn daarmee een goede basis voor een behandeltraject.

Vervolgafspraak

Na ongeveer 3-4 weken plannen we een vervolgafspraak. Bij nader (lab)onderzoek zullen we de uitslag(en) bespreken en er zal dan een aanvullend advies volgen.
Tevens is er mogelijkheid tot tussentijds contact om te zorgen dat het nieuwe voedingspatroon in jouw leefstijl past. Daarnaast kan het zo zijn dat ik regelmatig van jou ingevulde vragenlijsten ontvang, die inzichtelijk maken hoe je leefstijlaanpassing geïntegreerd is en welke invloed dat heeft op jouw energie en gezondheid.