Darmtherapeut

Home / Darmtherapeut

Darmtherapeut

De darmen betekenen veel meer voor onze gezondheid dan wij ons wellicht beseffen. Ze worden wel ons tweede brein genoemd. Wanneer je darmen niet goed functioneren, kan dit gevolgen hebben voor hoe jij je voelt. Dit belangrijke orgaan heeft de allergrootste invloed op je immuunsysteem.
Om de bron van je klachten te vinden, kan het dus nodig zijn je ontlasting en/of je bloed te onderzoeken. Daarvoor werk ik samen met gespecialiseerde laboratoria. Je bloed en/of ontlasting worden zeer uitgebreid geanalyseerd waardoor veel vragen kunnen worden beantwoord.

Aanvullend test(en)

Het te verrichten onderzoek wordt afgestemd op jouw huidige klachten en je medische historie. Er wordt in vrijwel ieder geval gekeken naar de vertering (koolhydraten, vet, eiwit, pH), de samenstelling van bacteriën (je eigen microbioom en bacteriën die lichaamsvreemd zijn), schimmels en gisten (ziekteverwekkers), de mate van aanwezige ontstekingen (opruimen/aanvallen), reacties op bijvoorbeeld gluten (aanval), kwaliteit van de slijmvliezen (bescherming), enzymwerking (vertering) en de kwaliteit van je darmwand (bescherming).

​Daarnaast kan er onderzoek naar parasieten of darmziekten gedaan worden. Maar ook voedingsintoleranties en -allergieën kunnen worden onderzocht. Hormoononderzoek en neurotransmitteronderzoek (boodschapperstofjes) zijn ook inzetbaar als dat noodzakelijk blijkt.

Je krijgt een afnamepakket mee naar huis (voor feces, urine, haar of speeksel) of je bloed wordt geprikt op de praktijk in een aparte afspraak.

Onderzoek naar de status van jouw darmgezondheid, zoals bij PDS of zelfs SIBO, of bijvoorbeeld naar voedselintolerantie(s) zijn daarmee een gefundeerde basis voor een behandeltraject.

In dit filmpje zie je hoe complex onze darmen zijn en samenwerken met het immuunsysteem.
 darm – hoe complex het werkt 

Bloedwaardentest(en)

Bloedtesten geven betrouwbare informatie over diverse parameters in je bloed. Ik heb een aantal bloedwaardentesten samengesteld in samenwerking met bloedwaardentest.nl. Hiermee kun je je gezondheidsklachten gericht aanpakken en het zelfherstellend vermogen terug in balans brengen.
Ze zijn te bestellen door op deze button te klikken:

 HlthCrmbs - bloedwaardentest.nl 

Handige tips voor je darmmicrobioom

1] Varieer | varieer | varieer

Dit doe je door elke week zoveel mogelijk soorten onbewerkte voedingsmiddelen te eten. Denk aan verschillende soorten groenten, fruit, (verse) kruiden en specerijen, granen, noten, pitten en zaden en zelfs thee of heet water met kruiden. Streef naar 25 verschillende plantaardige voedingsmiddelen per week om je darmmicrobioom te ondersteunen.

2] Eet alle kleuren van de regenboog

Naast prachtige kleuren op je bord, is het vooral goed voor je (darm)gezondheid. Groenten en fruit hebben deze variëteit aan kleuren doordat ze polyfenolen en antioxidanten bevatten. Polyfenolen stimuleren onder andere de groei van gunstige darmbacteriën en antioxidanten zijn jouw leger tegen vrije radicalen. Zorg dus voor veel kleur in je menu en bij voorkeur bij elke maaltijd.

3] Kies voor onbewerkte voeding

Laat pakjes en zakjes staan en ga zelf aan de slag. Hierdoor weet je precies wat er in de voeding zit en bepaal je het dus helemaal zelf. Zo vermijd je ongezonde toevoegingen zoals suikers, zout, smaakversterkers, antiklontermiddelen, verdikkingsmiddelen en meer ongewenste toevoegingen die je darm bepaald niet gezonder maken.

4] Vezels | vezels | vezels

Vezels zijn de beste voeding voor jouw darmbacteriën, dus goed voor je darmmicrobioom. Jouw darmbacteriën zetten de vezels om in boterzuur (of butyraat) wat een belangrijke bron van energie is voor de darm(wand) en de darmslijmvliezen. Kies voor volkoren producten en denk dan vooral aan pseudogranen als boekweit, haver, kokos, teff, sorghum, quinoa enz., dagelijks alle kleuren en soorten groenten (stengelgroenten, bladgroenten, koolsoorten, knollen, lookfamilie, kruisbloemigen enz.) en fruit, peulvruchten, noten, pitten en zaden.

5] Eet probiotica

Probiotica zijn de goede bacteriën. Deze vind je ook in voeding, zoals in biologische verse yoghurt of gefermenteerde voeding. Probeer eens zuurkool, augurken, kefir, haring, ingemaakte groenten, miso, echte sojasaus (niet met tarwe, maar voor een paar jaar gefermenteerde versie) of tempeh. Er zijn zelfs zoeten en zouten in gefermenteerde vorm te krijgen. Probiotica is daarnaast ook verkrijgbaar in de vorm van supplementen.