Orthomoleculair uitgelegd

Home / Orthomoleculair uitgelegd

Wetenschappelijk onderzoek wijst al langer uit:
Er is een wisselwerking tussen jouw lichaam en hoe je je leefstijl toepast, deze vormt in zijn geheel de basis voor je gezondheid. Voeding is daar één van, maar ook voldoende beweging, je slaapritme, opname van de juiste voedings- en bouwstoffen en jouw (on)mogelijkheid tot ontspanning zullen het verschil maken in je energiek en prettig voelen of juist futloos en humeurig.

Als er door een onvolwaardige voeding, stress, tekort aan beweging, een verstoring van het evenwicht plaatsvindt, ontstaat er een disbalans, wat kan leiden tot diverse klachten en uiteindelijk het ontstaan van ziekte.
Met de juiste aanpassingen in het voedingspatroon of door middel van specifieke voedingssupplementen valt gezondheidswinst te behalen.
Door verschillende oorzaken kunnen we tijdelijk meer behoefte hebben aan vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond, dat verkeerde voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van tal van ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes, burn-out en auto-immuunziekten.

Hoe kan je dit herstellen?

Om ervoor te zorgen dat jouw lichaam weer voldoende energie krijgt en te functioneren zoals het moet, zal een aangepast, volwaardig en gezond voedingspatroon je ondersteunen bij herstel, tezamen met tijdelijke inname van bepaalde hoogwaardige suppletie. Door dit in combinatie met een passend behandeltraject te volgen, kan het lichaam gezonder blijven of zelfs weer gezonder worden.

Orthomoleculaire therapie is een complementaire behandelwijze. De term “orthos” komt uit het Grieks en betekent: “juist”, “gezond” of “recht”. “Moleculair” staat voor molecuul. Met de term “orthomoleculair” wordt dus bedoeld dat er in de cel gebruik gemaakt wordt van zogenoemde “juiste” concentraties van voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen, aminozuren, antioxidanten en essentiële vetzuren.

Hoe gaat het in z’n werk
?

De behandeling start met een intakegesprek. We kijken samen naar verschillende invloeden die leiden tot jouw klachten en/of ziektebeeld. 
Om een volledig beeld te krijgen, kijken we naar het verloop van jouw klachten en je medische historie in een eerste consult. Welke factoren spelen er nog meer mee? 
Het is belangrijk de oorzaak van de klachten te achterhalen en de tijd te nemen alles op een rijtje te zetten. Daarop maak ik een voedingsadvies/therapieplan om jouw lichaam weer de ruimte te geven de balans te herstellen en je gezondheid te verbeteren. Het uitgewerkte plan met adviezen krijg je uiteraard mee naar huis.

Darmtherapie

De darmen betekenen veel meer voor onze gezondheid dan wij ons wellicht beseffen. Ze worden wel ons tweede brein genoemd. Wanneer je darmen niet goed functioneren, kan dit gevolgen hebben voor hoe jij je voelt. Dit belangrijke orgaan heeft de allergrootste invloed op je immuunsysteem.
Om de bron van je klachten te vinden, kan het dus nodig zijn je ontlasting en/of je bloed te onderzoeken. Daarvoor werk ik samen met gespecialiseerde laboratoria. Je bloed en/of ontlasting worden zeer uitgebreid geanalyseerd waardoor veel vragen kunnen worden beantwoord.

Aanvullend test(en)

Het te verrichten onderzoek wordt afgestemd op jouw huidige klachten en je medische historie. Er wordt in vrijwel ieder geval gekeken naar de vertering (koolhydraten, vet, eiwit, pH), de samenstelling van bacteriën (je eigen microbioom en bacteriën die lichaamsvreemd zijn), schimmels en gisten (ziekteverwekkers), de mate van aanwezige ontstekingen (opruimen/aanvallen), reacties op bijvoorbeeld gluten (aanval), kwaliteit van de slijmvliezen (bescherming), enzymwerking (vertering) en de kwaliteit van je darmwand (bescherming).

​Daarnaast kan er onderzoek naar parasieten of darmziekten gedaan worden. Maar ook voedingsintoleranties en -allergieën kunnen worden onderzocht. Hormoononderzoek en neurotransmitteronderzoek (boodschapperstofjes) zijn ook inzetbaar als dat noodzakelijk blijkt.

Je krijgt een afnamepakket mee naar huis (voor feces, urine, haar of speeksel) of je bloed wordt geprikt op de praktijk in een aparte afspraak.

Onderzoek naar de status van jouw darmgezondheid of bijvoorbeeld naar voedselintolerantie(s) zijn daarmee een gefundeerde basis voor een behandeltraject.

Vervolgafspraak

Na een paar weken plannen we een vervolgafspraak. Bij nader (lab)onderzoek zullen we de uitslag(en) bespreken en er zal dan een aanvullend advies volgen. Een voedings- en suppletie advies, leefstijltips en een passend behandelplan zijn onderdeel hiervan.

Tevens is er mogelijkheid tot tussentijds contact om te zorgen dat het nieuwe voedingspatroon in jouw leefstijl past. Ook kan het zo zijn dat ik regelmatig door jou ingevulde vragenlijsten en/of voedingsdagboeken ontvang, die inzichtelijk maken hoe je leefstijlaanpassing geïntegreerd is en welke invloed dat heeft op jouw energie en gezondheid.

Specialisaties

Naast orthomoleculair therapeut en darmtherapeut heb ik mij gespecialiseerd in voedingsintoleranties en -allergieën. Dit is op basis van onderzoek, lab-uitslagen en een eliminatie-provocatie-behandelplan. Ook enzymtherapie en ondersteuning d.m.v. homeopathische middelen. kunnen, wanneer nodig zeer laagdrempelig ingezet worden voor een eerste progressie, dit gaat altijd in overleg.

Ik help je met:

Méér energie

Betere nachtrust

Spijsvertering en opname van voedingsstoffen

Minder stress / burn-out klachten

Darmproblemen oplossen

Langdurige vermoeidheidsproblemen na virale infectie, o.a. Long Covid

Pijnverlaging bij oa. Reumatische artritis

Het verbeteren van hart- en vaatproblemen

Lekker en gezond in je vel | weg met de winterdepressie

Allergieën en (voedsel)intoleranties

Auto-immuunziekten als diabetes, ziekte van Crohn, CU, jicht e.m.

Het zelfherstellend vermogen van ons lichaam is krachtig, zolang je de juiste bouwstoffen binnenkrijgt en deze ook in voldoende mate kunt opnemen. Zo kom je weer in balans.