Darmtherapeut

Home / Darmtherapeut

Darmtherapeut

De darmen betekenen veel meer voor onze gezondheid dan wij ons wellicht beseffen. Ze worden wel ons tweede brein genoemd. Wanneer je darmen niet goed functioneren, kan dit gevolgen hebben voor hoe jij je voelt. Dit belangrijke orgaan heeft de allergrootste invloed op je immuunsysteem.
Om de bron van je klachten te vinden, kan het dus nodig zijn je ontlasting en/of je bloed te onderzoeken. Daarvoor werk ik samen met gespecialiseerde laboratoria. Je bloed en/of ontlasting worden zeer uitgebreid geanalyseerd waardoor veel vragen kunnen worden beantwoord.

Aanvullend test(en)

Het te verrichten onderzoek wordt afgestemd op jouw huidige klachten en je medische historie. Er wordt in vrijwel ieder geval gekeken naar de vertering (koolhydraten, vet, eiwit, pH), de samenstelling van bacteriën (je eigen microbioom en bacteriën die lichaamsvreemd zijn), schimmels en gisten (ziekteverwekkers), de mate van aanwezige ontstekingen (opruimen/aanvallen), reacties op bijvoorbeeld gluten (aanval), kwaliteit van de slijmvliezen (bescherming), enzymwerking (vertering) en de kwaliteit van je darmwand (bescherming).

​Daarnaast kan er onderzoek naar parasieten of darmziekten gedaan worden. Maar ook voedingsintoleranties en -allergieën kunnen worden onderzocht. Hormoononderzoek en neurotransmitteronderzoek (boodschapperstofjes) zijn ook inzetbaar als dat noodzakelijk blijkt.

Je krijgt een afnamepakket mee naar huis (voor feces, urine, haar of speeksel) of je bloed wordt geprikt op de praktijk in een aparte afspraak.

Onderzoek naar de status van jouw darmgezondheid of bijvoorbeeld naar voedselintolerantie(s) zijn daarmee een gefundeerde basis voor een behandeltraject.