Darmtherapie met microbioom onderzoek
“Het heeft niet altijd zin om bij darmklachten direct met je darmen aan de slag te gaan…”
Een best wel onverwachte uitspraak, toch?
In de meeste gevallen komt de darm wat later daadwerkelijk aan bod. En dat is soms ook echt logisch:
Je darm is de afronding van je spijsvertering. Dus alles wat in de vertering boven je darmen zit, moet wel goed functioneren als je met jouw darmklachten aan de slag wilt gaan.
We checken daarom samen eerst de volgende vragen (en meer…):
🍀 als je eet, ben je dan ontspannen en gericht op je maaltijd?
🍀 hoe is de gezondheid in je mond, bloedend tandvlees?
🍀 wat eet je zoal de hele dag?
🍀 kauw je je voeding goed en lang genoeg?
🍀 maak je voldoende maagzuur aan?
🍀 kun je vetten verteren, is je galblaas verwijderd?
🍀 hoe vaak eet je op een dag, eet of drink je ook tussendoor?
🍀 heb je last van gasvorming in je dunne darm?
🍀 is jouw stoelgang frequent en consistent genoeg?
Nu gaan we met jouw antwoorden aan de slag door voeding, leefstijl, stress en vertering zo aan te passen, dat het voorwerk klaar is om met een darmmicrobioom therapie kunnen starten.
Feitelijk ben je dan ook de dikke darm en het microbioom al aan het ondersteunen. Dus zie je dan ook vrij snel dat de output van de darm 💩 al beter wordt…
Dus start ik bij chronische darmklachten nooit zomaar met een probiotica en er dan het beste van te hopen. En ik stel voor dat jij dat ook niet doet, want meestal helpt het niet echt om op die manier de oorzaak van je klachten weg te nemen.
Na het voorwerk en een uitgebreid microbioomonderzoek is de oorzaak beter te herleiden en hiermee ontvang je naast een voedings- en leefstijladvies ook een suppletieadvies, die telkens wordt aangepast op jouw tempo en voortgang. Niet elk lichaam reageert hetzelfde ten slotte.
En bovenal ontvang je ook een schema wat past bij jouw uitslag. Dat schema bevat allerlei voeding die bepaalde vezels bevatten die nodig zijn voor je microbioom. Jouw goede rakkers moet je regelmatig ‘te eten geven’ door de juiste vezels aan te bieden. Met dit schema ben je verzekerd van een gewenst resultaat in combinatie met de overige adviezen.
Ben je er klaar voor?